Βέλτιστες πρακτικές για τη χρήση των Wikibooks στην τάξη
Το Wikibooks project ξεκίνησε το 2003, και από τότε έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες e-book στον κόσμο. Το Wikibooks είναι μία αποκλειστικά εθελοντική online συνεργατική κοινότητα. Πολλά μέλη του Wikibooks είναι ανώνυμα και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κοινότητα μετά από συζήτηση, συμβιβασμό και συναίνεση. Όλες οι αλλαγές υλοποιούνται από τους εργαζόμενους εθελοντές. Ο οποιοσδήποτε μπορεί επεξεργαστεί την οποιαδήποτε σελίδα ανά πάσα στιγμή, συχνά ανώνυμα, και δεν υπάρχει κεντρικό σώμα διοίκησης του τρόπου λειτουργίας των wikibooks. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς λειτουργεί αυτό το project.
Στο ερώτημα “πώς εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία” , το μυστικό είναι η αφοσιωμένη κοινότητα εθελοντών “The Wikibooks Community”. Τα Wikibooks περιέχουν καταλόγους με μεγάλο αριθμό βιβλίων σε μια ποικιλία διαφορετικών θεμάτων, και μια ζωντανή κοινότητα εθελοντών που γράφουν για αυτά και υποστηρίζουν.
Πώς δημιουργείται ένα βιβλίο?
Το βιβλίο οργανώνεται με βάση το είδος της εργασίας. Οι Wikibookians τείνουν να αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους όταν επισκέπτονται το “Wikibooks”. Η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι αναγνώστες, που θέλουν να λάβουν δωρεάν γνώση. Οι Editors βοηθούν στη διόρθωση προβλημάτων, όπως λάθη στην ορθογραφία, τη γραμματική ή την μορφοποίηση. Οι Συγγραφείς στην πραγματικότητα δημιουργούν νέα βιβλία και δημιουργούν νέο περιεχόμενο. Άλλοι Wikibookians παρακολουθούν το website, επιτελώντας καθήκοντα διαχείρισης, οργάνωσης και εκκαθάρισης. Το τελευταίο group είναι οι Wikibooks Administrators. Αυτοί που χρησιμοποιούν το Wikibooks δεν εμπίπτουν πάντα σε μόνο ένα group, αλλά σε έναν συνδυασμό, ή και σε όλα από τα παραπάνω group.
Τα Wikibooks στην τάξη
Τι είναι τα Wikibooks?
Τα Wikibooks είναι μια ιστοσελίδα συνεργατικής συγγραφής βιβλίων, όπου χρήστες από όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να γράφουν συγγράματα και άλλα είδη εκπαιδευτικών βιβλίων για διάφορα θέματα. Είναι ένα project της Wikimedia, η οποία διοικείται από το Wikimedia Foundation που διοικεί και τη Wikipedia. Αυτή είναι η βασική αρχή του Wikibooks: όλοι μπορούν να το επεξεργαστούν. Τα βιβλία στο Wikibooks είναι σχολικά βιβλία κατά κύριο λόγο σχεδιασμένα να παρέχουν μια δωρεάν, ποιοτική, εναλλακτική πρόταση στα παραδοσιακά σχολικά βιβλία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα σχολεία και τους μαθητές που δεν μπορούν να αγοράσουν τους παραδοσιακούς τύπους βιβλίων. Δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι μερικοί εκπαιδευτικοί στον κόσμο εκτυπώνουν και χρησιμοποιούν για αυτό το λόγο τα Wikibooks στην τάξη.Τα βιβλία στο Wikibooks βρίσκονται συνεχώς υπό κατασκευή. Τα βιβλία δεν είναι ποτέ «ολοκληρωμένα», επειδή μπορούν διαρκώς να ενημερώνονται, να βελτιώνονται και να επεκτείνονται.
Εύρεση ενός σχολικού βιβλίου στο Wikibooks από τον εκπαιδευτικό.
Η εύρεση ενός δωρεάν σχολικού βιβλίου για την τάξη στο Wikibooks είναι το ίδιο με το να αναζητήσετε ένα βιβλίο σε έναν παραδοσιακό εκδοτικό οίκο. Αρχικά θα πρέπει να βρείτε τους κατάλληλους τίτλους στον κατάλογο. Στη συνέχεια θα πρέπει να διαβάσετε τα βιβλία και να εκτιμήσετε αν συνάδουν με τα εκπαιδευτικά σχέδιά σας. Μετά το βιβλίο θα πρέπει να αγοραστεί για τους μαθητές.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά από τα βιβλία βρίσκονται διαρκώς υπό εξέλιξη, ένας τρόπος για να για να αναζητήσετε ένα νέο βιβλίο είναι η λίστα με τα προτεινόμενα βιβλία. Αυτά είναι βιβλία που η κοινότητα του Wikibooks θεωρεί ότι είναι τα πλέον ποιοτικά. Φυσικά, αυτά δεν είναι τα μόνα βιβλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι όμως τα καλύτερα.
Τα βιβλία που θεωρούνται ολοκληρωμένα, συνήθως παρέχονται και εκτυπωμένα, σε μορφή PDF, ή σε συλλογές. Η λίστα των βιβλίων με αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται στην κατηγορία: βιβλία σε εκτυπωμένη μορφή, στην κατηγορία: βιβλία σε μορφή PDF και στην κατηγορία: βιβλία σε δημόσιες συλλογές.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσετε βιβλία με βάση το θέμα που θέλετε. Οι περισσότερες σελίδες θεμάτων περιέχουν λίστες βιβλίων με το θέμα για το οποίο έχουν προταθεί, ή για τα βιβλία που βρίσκονται σε εκτυπώσιμη εκδοχή σε ένα από τα standard formats.
Αξιολόγηση ενός Wikibook από τον εκπαιδευτικό
Τα Wikibooks έχουν ένα νέο χαρακτηριστικό στο λογισμικό τους που λέγεται “Flagged Revisions“, ή “flaggedrevs” για συντομία. Αυτό επιτρέπει την αξιολόγηση της κάθε σελίδας ανάλογα με το περιεχόμενο, την ακρίβεια και το εύρος της. Καθώς εξετάζετε το βιβλίο, δείτε αν η σελίδα έχει αξιολογηθεί προηγουμένως, και αν αξιολογηθεί δείτε τι γνώμη έχουν για αυτή τη σελίδα, προηγούμενοι αξιολογητές. Προφανώς η γνώμη του εκπαιδευτικού είναι πιο σημαντική από τη γνώμη των τυχαίων αγνώστων του διαδικτύου, αλλά τα σχόλια μπορούν να δώσουν μια συνολική ιδέα στον εκπαιδευτικό για τη ποιότητα των σελίδων του wikibook, και ποια χαρακτηριστικά θεωρούν οι άλλοι σημαντικά.
Καθώς αξιολογείτε ένα βιβλίο, μη διστάσετε να υποβάλετε σχόλια για τις σελίδες. Επιπλέον, μη διστάσετε να υποβάλετε σχόλια, ερωτήσεις ή σχόλια στις συνδεδεμένες σελίδες συζητήσεων. Με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα που βρίσκετε μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν από εθελοντές συντάκτες σε μεταγενέστερο χρόνο. Τα βιβλία που δεν είναι ακόμα κατάλληλα για εκπαιδευτική χρήση μπορούν να βελτιωθούν και να αξιοποιηθούν στο μέλλον, αν είστε πρόθυμοι να γράψετε σχόλια, προτάσεις, και να επεξεργαστειτε το περιεχόμενό τους.
Αφού επιλέξετε το βιβλίο που θα χρησιμοποιήσετε στην τάξη, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να διανείμετε το βιβλίο στους εκπαιδευόμενους. Μπορείτε να τους δώσετε μόνο το URL του βιβλίου, αλλά επειδή το βιβλίο μπορεί να αλλάζει σε καθημερινή βάση, μπορεί να δυσκολέψει την παρακολούθηση του πλάνου του μαθήματος στην τάξη. Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι ίσως κάνουν αλλαγές που επηρεάζουν την ποιότητα του υλικού που βλέπουν οι υπόλοιποι. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε μία σταθερή έκδοση του βιβλίου, στο οποίο εσείς και η τάξη σας μπορείτε να βασίζεστε. Υπάρχουν μερικοί τρόποι να το κάνετε αυτό:
Μόνιμα Links: Υπάρχει ένα link στην αριστερή πλευρά της οθόνης, που λέγεται “Permanent link” που δείχνει τη τρέχουσα έκδοση της σελίδας. Αυτή η εκδοχή διατηρείται στη βάση δεδομένων του wikibook και δεν αλλάζει ποτέ, ακόμα και αν έχουν γίνει επεξεργασίες ή αλλαγές στο περιεχόμενο της σελίδας.
Εκδόσεις PDF: Μερικά βιβλία έχουν και έκδοση σε PDF. Αυτά τα αρχεία PDF δεν αλλάζουν από τη στιγμή που τα κάνετε download, αλλά επιπλέον δεν περιλαμβάνουν τις προσθήκες ή τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο βιβλίο.
Συλλογές PDF: Από μία συλλογή σελίδας (page collection), το λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα ένα αρχείο PDF ή ODT, βασισμένο στην πιο πρόσφατη εκδοχή της σελίδας στη συλλογή. Αυτό σημαίνει ότι οι επεξεργασίες, οι προσθήκες και οι βελτιώσεις που θα κάνετε θα φαίνονται στο αρχείο PDF που θα δημιουργηθεί.
Συλλογές Print-on-Demand: Οι εκδόσεις PDF και τα μόνιμα links είναι χρήσιμα αν η τάξη σας έχει πλήρη πρόσβαση σε υπολογιστές και στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, μερικές φορές είναι καλύτερο να έχετε απλά ένα τυπωμένο βιβλίο το οποίο οι μαθητές μπορούν να φέρνουν μαζί τους στην τάξη χωρίς να χρειάζεται να φέρουν και τον υπολογιστή τους μαζί. Για αυτές τις περιπτώσεις, τα Wikibooks έχουν το χαρακτηριστικό print-on-demand που προσφέρεται από τον εκδοτικό οίκο PediaPress. Αφού φορτώσετε τη συλλογή μπορείτε να παραγγείλτε αντίγραφα του wikibook από την PediaPress.
Τάξη και ομαδικά Projects
Παραδοσιακά, τα βιβλία είναι στατικές πηγές πληροφόρησης γραμμένα με συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος μπορεί να μην βοηθάει όλους τους μαθητές της τάξης.
Αντί να διδάσκετε από ένα “στατικό” βιβλίο, σκεφτείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε τα Wikibooks σαν μία πηγή διαδραστικής μάθησης. Πολλές ομάδες και τάξεις έχουν χρησιμοποιήσει επιτυχώς τα Wikibooks στο πλαίσιο διαδραστικών project συγγραφής βιβλίων. Τέτοια projects είναι πολύ συνηθισμένα στα Wikibooks. Μαθητές από μια τάξη μπορούν να γράψουν βιβλία για φοιτητές μελλοντικών τάξεων, επομένως τα wikibooks είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διάχυση της γνώσης.
Eπιλέγοντας ένα project για τους εκπαιδευομενους
Πολλοί εκπαιδευτικοι υποτιμούν τη δυσκολία της συγγραφής ενός ολόκληρου βιβλίου. Ίσως υποτιμούν τον χρόνο που χρειάζονται οι εκπαιδευόμενοι για να εγκλιματιστούν σε μια τέτοια διαδικασία. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα έργο που οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να ολοκληρώσουν, ώστε να υπάρχει η αίσθηση της επιτυχίας για αυτούς στο τέλος.
Βελτιώστε ένα υπάρχον βιβλίο: Διαλέξτε από το κατάλογο ένα βιβλίο και βελτιώστε το σταδιακά προσθέτοντας παραδείγματα, εικόνες, και σημειώσεις.
Βελτιώστε ένα “παραμελημένο” βιβλίο: Βρείτε ένα βιβλίο που δεν έχει αναπτυχθεί πολύ κι προσπαθήστε να εισάγετε δεδομένα σε αυτό. Αξιολογήστε την ποιότητα των υπαρχόντων υλικών, και γράψτε το δικό σας υλικό για να καλύψετε τα κενά.
Δημιουργήστε ένα νέο βιβλίο: Επιλέξτε ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει βιβλίο στο Wikibooks και ξεκινήστε από την αρχή να γράφετε ένα βιβλίο. Βεβαιωθείτε ότι θα καθορίσετε πρόγραμμα και προσπαθηστε να ακολουθήσετε τις βέλτιστες πρακτικές.
Εκτέλεση ενός Project. Ο τρόπος που διαχειρίζεστε ένα project μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία του. Λάβετε υπόψη τις παρακάτω μεθόδους:
Κάθε εκπαιδευόμενος γράφει ένα κεφάλαιο. Σε αυτή την περίπτωση οι ομάδες δεν εργάζονται μέχρι η τάξη να βρει το κοινό θέμα.
Όλοι γράφουν ένα κεφάλαιο μαζί. Με αυτό τον τρόπο, όλη η τάξη εργάζεται ταυτόχρονα πάνω στο πιο πρόσφατα υλικό. Όμως, με περισσότερους εκπαιδευόμενους να εργάζονται σε κοινές σελίδες, υπάρχει ο κίνδυνος για επικαλύψεις κατά την επεξεργασία.
Καθένας γράφει ένα χαρακτηριστικό. Κάθε εκπαιδευόμενος ασχολείται με ένα μεμονωμένο κομμάτι μιας σελίδας, έτσι μια ολόκληρη τάξη εργάζεται μαζί σε μια μόνο σελίδα.
Οι εκπαιδευόμενοι γράφουν και σχολιάζουν τις αλλαγές τους. Οι εκπαιδευόμενοι είναι υπεύθυνοι για τη συγγραφή συγκεκριμένων σελίδων ή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, αλλά επιπλέον είναι υπεύθυνοι για τον σχολιασμό της δουλειάς άλλων εκπαιδευόμενων. Αυτό βοηθά στην προώθηση της επικοινωνίας και αυξάνει τη συνολική ποιότητα του παραγόμενου βιβλίου.
Γιατί να χρησιμοποιήσετε τα Wikibooks στη τάξη
Τα Wikibooks είναι μια πολύ ελκυστική πλατφόρμα για ομαδικά projects στη τάξη, για τους παρακάτω λόγους:
Με τα Wikibooks, χρησιμοποιείτε τη γνώση σε πραγματικό χρόνο και έχετε τη δυνατότητα να αλληλεπιδράτε με εποικοδομητικό τρόπο επικεντρωμένοι σε εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εκτός από τον πρωταρχικό στόχο για μάθηση, οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται στο να εργαζόνται σε πολύ διαφοροποιημένες ομάδες, με ανθρώπους από άλλες χώρες και πολιτισμούς. Στα wikibooks υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών συντακτών που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Μπορείτε να επιλύσετε προβλήματα που συναντάτε, να βελτιώσετε την μορφοποίηση τους, και να κάνετε χρήσιμες προτάσεις για τη βελτίωσή τους.
Ολοκληρωμένη παρακολούθηση: Το MediaWiki, το λογισμικό που χρησιμοποιείται στο Wikibooks, έχει έναν αριθμό χαρακτηριστικών που επιτρέπει τη διατήρηση αρχείου με τους ανθρώπους που κάνουν αλλαγές και με τις αλλαγές που κάνουν. Στα Wikibooks, μπορείτε να δείτε το πλήρες ιστορικό της συνεισφοράς κάθε μαθητή, και να προσδιορίσετε πότε οι μαθητές κάνουν τις τροποποιήσεις, και τη ποιότητα κάθε τροποποίησης. Μπορείτε να δείτε πώς επικοινωνούν οι μαθητές και επίσης πώς βελτιώνονται δυναμικά οι σελίδες σαν αποτέλεσμα αυτών των αλληλεπιδράσεων.
Εύκολο στη χρήση: Η σήμανση wikitext στα Wikibooks είναι σχετικά μικρή αλλά ισχυρή, και οι περισσότερες τροποποιήσεις που θέλετε να κάνετε εσείς και η τάξη σας είναι εύκολο να γίνουν. Το Wikitext είναι πολύ πιο εύκολο από τη standard HTML, αλλά και τα δύο μπορούν να αναμειχθούν αν απαιτείται περισσότερο δυναμικό περιεχόμενο.
Προτάσεις ορθής χρήσης των Wikibooks για τους εκπαιδευτικούς στη τάξη – Βέλτιστες πρακτικές.
Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ομάδες ακολουθούν τα βήματα της διαδικασίας συγγραφής: το σχεδιασμό και τη συγγραφή του υλικού, την επεξεργασία και την αναθεώρηση. Η επεξεργασία και η αναθεώρηση μπορεί να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια όλου του έργου, μετά την ολοκλήρωση της αρχικής συγγραφής.
Μη διστάσετε να επεκτείνετε τη διαδικασία: Αλλωστε είναι ένα wiki. Αν έχετε γράψει, επεξεργαστεί και αναθεωρήσει το υλικό, μη διστάσετε να γράψετε ακόμα ένα κεφάλαιο, ή να βοηθήσετε κάποιον άλλον στην επεξεργασία και την αναθεώρηση.
Παρακολουθήστε τις συνεισφορές. Παρακολουθείστε τις συνεισφορές των εκπαιδευόμενων. Οι μαθητές που κάνουν αλλαγές νωρίς και συχνά είναι περισσότερο πιθανό να παράγουν υψηλής ποιότητας υλικό.
Χρησιμοποιήστε περιλήψεις επεξεργασίας. Κάθε επεξεργασία θα πρέπει να έχει μια περιγραφή στην οποία να αναλύεται τι επεξεργάστηκε, ποια η έκταση τη επεξεργασίας.
Εξήγησε το υπόβαθρο των έργων της Wikipedia και των Wikibooks. Εξετάστε ένα ήδη πολύ εξελιγμένο Wikibook. Ανατρέξτε στο ιστορικό αλαγών. Δείτε πώς αναπτύχθηκε από τις πρώιμες φάσεις και μετά. Μάθετε πώς να επεξεργάζεστε τα Wikibooks – ασχοληθείτε με ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό προς επεξεργασία. Κάντε μια λίστα με links σε σελίδες στις οποίες εξηγούνται οι πιο εξελιγμένες δεξιότητες που μπορεί να χρειαστούν οι φοιτητές. Κάντε link σε μια καλή σελίδα με όλη την απαιτούμενη πληροφορία για την επεξεργασία των wiki. Δώστε καλές συμβουλές για τη χρήση της Wikipedia π.χ πώς να χρησιμοποιείτε τις παραπομπές, σχετικά με την λογοκλοπή.
Αποφασίστε για το θέμα στο οποίο θα εργαστείτε. Ετοιμάστε μερικά θέματα και συζητήστε για αυτά με τους φοιτητές σας. Συλλογικά καταλήξτε στο θέμα στο οποίο θα εργαστείτε για τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Το θέμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ περιορισμένο ούτε πολύ ευρύ. Μια ομάδα φοιτητών θα πρέπει να επεξεργαστεί το θέμα χωρίς πλεονασμούς.
Προγραμματίστε τα κριτήρια ανάθεσης και αξιολόγησης. Επικοινωνήστε με σαφήνεια τα κριτήρια αυτά στους φοιτητές. Καταστήστε σαφές τι απαιτείται για έναν καλό βαθμό. Επικοινωνήστε στους εκπαιδευόμενους πόσες φορές την εβδομάδα ή τον μηνά θα πρέπει να ελέγχουν και να επεξεργάζονται το Wikibook. Αφού καταλήξετε από κοινού στο θέμα ξεκινήστε ένα νέο κεφάλαιο στο Wikibook. Καταστρώστε ένα περίγραμμα του Wikibook που θα πρέπει να είναι προς το παρόν όσο το δυνατό πιο αναλυτικό και επαρκές.
Οργάνωση Δουλειάς του εκπαιδευτικου.
Μπορείτε να χωρίσετε τη δουλειά και να αναθέσετε καθήκοντα στους εκπαιδευόμενους. Υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές. Ξεκινήστε με την ανάγνωση των καθηκόντων που θα ανατεθούν, ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο πληροφόρησης. Αναθέστε μεμονωμένες σελίδες ή κεφάλαια σε ομάδες ή άτομα. Διασφαλίστε ότι οι φοιτητές δεν διαβάζουν και δεν επεξεργάζονται μόνο τις δικές τους σελίδες, αλλά επίσης και τις σελίδες των άλλων.
Σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου έργου: Όλοι θα είναι υπεύθυνοι για τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο των άρθρων – κάθε άρθρο θα πρέπει να ελέγχεται επαναλαμβανόμενα από τουλάχιστον άλλους δύο εκπαιδευόμενους. Αν αναθέτετε κεφάλαια σε ομάδες, κάθε ομάδα θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο όλων των άρθρων μιας άλλης ομάδας. Εκφράστε επανειλημμένα τους προβληματισμούς σας για τη διαδικασία της συγγραφής:
Ποιότητα: Είστε ικανοποιημένος από τους εκπαιδευόμενους και από το έργο που παράγουν; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Υπενθυμίστε επανειλημμένα πώς γίνεται η επεξεργασία των wikis. Μπορείτε να παρουσιάζετε πώς προστίθεται μια φωτογραφία σε μία σελίδα (περιλαμβανομένων των πνευματικών δικαιωμάτων της φωτογραφίας).
Δουλεύοντας με ήδη υπάρχοντα σχολικά βιβλία.
Αν αποφασίσετε να εργαστείτε πάνω σε ένα ήδη υπάρχον σχολικό βιβλίο συνιστάται να ελέγξετε αν κάποια άλλη ομάδα εργάζεται ήδη με το βιβλίο αυτό. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να καταλήξετε σε ένα είδος συμφωνίας με την άλλη ομάδα. Αναζητήστε μια πρόσκληση για άλλες ομάδες ή το ευρύ κοινό. Προσπαθήστε να εργαστείτε συνεργατικά πάνω στο project. Για να γίνει αυτό θα ήταν χρήσιμο να ανοίξετε ένα κοινό κανάλι επικοινωνίας (π.χ. ένα κοινό φόρουμ συζητήσεων) για να συντονίστε την εργασία μεταξύ των μελών των δύο (ή περισσότερων) ομάδων. Αλλά και αν δεν υπάρχει άλλη ομάδα που εργάζεται ήδη για το έργο αυτό, συνιστάται να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με ορισμένους από τους προηγούμενους συντάκτες για να ανταλλάξετε απόψεις για τα περαιτέρω βήματα που σχεδιάζετε. Το βιβλίο που γράψατε θα μπορούσε να είναι μια καλή πηγή μάθησης για τις τρέχουσες και μελλοντικές τάξεις. Αναθέστε καθήκοντα διασφάλισης της ποιότητας σε μελλοντικές ομάδες. Το “Wikibooks” επικαλύπτεται σε σημαντικό βαθμό με το “Wikiversity”. Υλικό που βρίσκεται εκτός του εύρους του Wikibooks ίσως είναι κατάλληλο για το Wikiversity.
Το “Wikibooks” πριμοδοτεί τη δημιουργία υλικού, όχι μόνο τη φιλοξενία υλικού. Ενώ είναι επιτρεπτό στους συγγραφείς να μοιράζουν δωράν το υλικό τους, πάντα το υλικό πρέπει να είναι επεξεργάσιμο. Επίσης, ιστορικά έργα που δεν υπόκεινται πλέον σε πνευματικά δικαιώματα δε θα πρέπει να δημοσιεύονται στο Wikibooks, αλλά αντίθετα να δημοσιεύονται στο “Wikisource”.
Ανατροφοδότηση
Ένα από τα καλύτερα εργαλεία στη διαδικασία της συγγραφής Wikibooks είναι το feedback από τους αναγνώστες. Ένα από τα καλύτερα μέρη παροχής feedback για τα Wikibooks είναι το βοηθητικό αναγνωστήριο (assistance reading room). Καθώς δημιουργείται μια ερώτηση ή ένα σχόλιο, αυτό έχει link που οδηγεί στην υπό εξέταση σελίδα του βιβλίου.
Επιπλέον πληροφορία:
Wikimedia Foundation: Το Wikimedia Foundation είναι ένα μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα που επιβλέπει τις λειτουργίες του Wikibooks, της Wikipedia, και μιας ποικιλίας άλλων projects. Μερικά από αυτά τα projects είναι: Wikiversity, Wikisource, Wikinews, Wikiquote, Wikimedia Commons.
Wiki: Το Wiki είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν περιεχόμενο γρήγορα. Σχεδόν σε κάθε σελίδα του wiki, υπάρχει ένα κουμπί επεξεργασίας. Με αυτό οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν τα περιεχόμενα μιας σελίδας από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, και να προσθέσουν νέο περιεχόμενο. Μερικά wiki websites επιβάλουν περιορισμούς στο ποιος μπορεί να επεξεργαστεί τις σελίδες, αλλά όχι το Wikibooks.
Wikitext: Οι σελίδες του Wikibooks γράφονται σε ειδικό format που λέγεται “Wikitext“. Από πολλές απόψεις, το Wikitext μοιάζει πολύ με την HTML, και αρκετές σελίδες γράφονται χρησιμοποιώντας συνδυασμό Wikitext, HTML και CSS. Το πλεονέκτημα του Wikitext είναι ότι είναι πολύ απλό και γρήγορο στη συγγραφή.
Σχόλιο